Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. A fékek kapcsán gyakran felmerülő aggály a nyikorgó hang megjelenése. De vajon van okunk aggódni, ha nyikorog a fék vagy a zavaró hang ignorálható? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a fékrendszer működését és a nyikorgás lehetséges okait!

A fékrendszer rövid ismertetése

Mielőtt bemutatjuk nyikorgó fékek lehetséges okait és megoldásait, érdemes pár szót ejteni a fékrendszer általános működéséről. A fék az egyik legfontosabb rendszer az autóban, funkciója a gépjármű lassítása, megállítása és egy helyben tartása. A megfelelően karbantartott fék előnyei felbecsülhetetlenek:

 • képes csökkenteni a féktávolságot,
 • lehetővé teszi a pontos és biztonságos manőverezést,
 • fokozza a vezetés biztonságát és
 • jelentősen csökkenti a balesetek kockázatát.

A modern fékrendszerek úgynevezett hidraulikus fékmozgást használnak, amely az jelenti, hogy a vezető pedálnyomását egy folyadéknyomásos rendszer továbbítja a fék alkatrészeknek, amelyek végül a kívánt mértékben lassítják a kerekek forgását. A rendszer három részre bontható: fékszerkezet, átvitel és vezérlő berendezés.

Hogy milyen lépések vezetnek a pedál megnyomásától az autó meg állásáig? Mutatjuk!

 1. A fékpedál megnyomásakor emelkedik a főfékhenger belső nyomása.
 2. A fékrendszer komplex csőhálózaton keresztül továbbítja a nyomást.
 3. A munkahenger erővé alakítja a nyomást, amely hatására a fékbetét a féktárcsához nyomódik.
 4. Ez lassítani kezdi a kerekek forgási sebességét.
 5. A súrlódási energia részben hőenergiává alakul, így a fékrendszer bizonyos elemei felmelegednek.

Miért nyikorog a fék?

Számos ok állhat a háttérben, amikor nyikorog a fék. A komplex és sok elemből álló rendszer komoly meghibásodása és apróbb, kevésbé detrimentális magyarázat is lehet a zavaró hangra. Összegyűjtöttük a nyikorgó fék leggyakoribb okait!

 • Fékalkatrészek meghibásodása: Előfordulhat, hogy a fékalkatrészek egyenetlen módon működnek, ilyenkor megjelenhet a zavaró hang. Gyakori hiba, hogy a fékbetét nem azonos erővel nyomja a féktárcsát. Szintén gyakorta jelentkező probléma, hogy a fékbetétek súrlódási ereje eltérő. Forduljon szakemberhez, aki megvizsgálja a fékrendszert és elvégzi a szükséges javításokat.
 • Helytelenül felszerelt fékbetét: Nyikorog a fékbetét cserét követően? Lehetséges, hogy nem kompatibilis az új alkatrész az autóval. A fékbetét csere házilag nemkívánatos komplikációkhoz vezethet, így minden esetben kerülendő.
 • Helytelenül rögzített betét: A szakszerűtlen módon rögzített fékbetét okozhat nyikorgó hangot. Kerülje a házilag végzet cserét, mindenképpen forduljon tapasztalt szakemberhez.
 • Idegen test a fékbetét és tárcsa között: Amikor idegen test kerül a fékbetét és tárcsa közé (pl. fém törmelék, kavics, egyéb szennyeződés), akkor megjelenhet a nyikorgás. Ilyen esetekben szükséges szakemberhez fordulni, aki átvizsgálja a fékrendszert.
 • Kopott fékbetét: Intenzív, magas hangot érzékel fékezéskor? Lehetséges, hogy a fékbetétbe épített kopásjelző hangját hallja, amely azt jelzi, hogy a biztonságos szint alá csökkent a fékbetét kopásjelző rétege. Ilyenkor a betét cseréje szükséges.
 • Laza fékbetét és/vagy nyereg: A laza fékbetét és/vagy nyereg okozhat zavaró nyikorgást. A betétek és nyereg beállításához speciális felszerelés és szakértelem szükséges, így ez kizárólag szervizben lehetséges.
 • Piszkos féktárcsa: A féktárcsán lerakódott szennyeződés miatt jelentkezhet nyikorgó hang. Szerencsére, ennek eltávolítása nem csupán gyors, de kedvező árú is.
 • Rozsdás, korrodált dobfék: A dobfékekben megjelenő rozsda és korrózió vezethet nyikorgáshoz. Ilyen esetekben általában dobfék csere szükséges.
 • Régi tárcsa, új betét: Előfordulhat, hogy a nyikorgó fék az új betétek és elkopott tárcsák inkompatibilitásából fakad. Ilyenkor a tárcsákat is érdemes cserélni.
 • Szakszerűtlenül rögzített féktárcsa: Kellemetlen nyikorgó hangot észlel a féktárcsa cserét követően? Lehetséges, hogy nem megfelelően került felszerelésre a tárcsa. Minden esetben bízza tapasztalt szekemberre a cserét.
 • Szennyezett fékbetét: A fékbetéten megjelenő szennyeződés is okozhat nyikorgást. Ennek szakszerű eltávolítása gyors és költséghatékony.
 • Túlmelgedés miatt cementit a fékbetéteken: A cementit vagy más néven kemény üledék a fékbetéten a túlmelegedés miatt jelentkezhet.

Mikor érdemes szervizbe vinni az autót nyikorgó fék esetén?

A fenti felsorolásból jól látható, hogy számos ok állhat a zavaró hang hátterében. Így, ha nyikorog a fék, a legjobb, amit tehet a szakszerviz felkeresése. Amennyiben figyelmen kívül hagyja a csikorgást vagy zörgést, az apró hibák is súlyos és költséges műszaki problémákhoz vezethetnek.

nyikorgó fék

Gyakori kérdések és válaszok

Menet közben nyikorog a fék. Mit tegyek?

Ha menet közben nyikorog a fék, az általában arra utal, hogy elkopott a fékbetét. Ilyen esetekben érdemes mielőbb szervizbe vinni az autót.

Mit jelent, ha fékezéskor nyikorog a fék?

Fékezéskor nyikorog a fék? Ennek a fent felsorolt okok közül bármi lehet az oka. Ahhoz, hogy a kellemetlen hangtól megszabaduljon, érdemes felkeresni egy szakembert a problémával.

Kanyarodáskor nyikorog a fék. Szükséges szervizbe vinni az autót?

Számos magyarázat lehet arra, ha kanyarodáskor nyikorog a fék. Mivel a pontos ok azonosításához szükséges egy szakszerű inspekció, így érdemes szervizbe vinni az autót.

Veszélyes a nyikorgó hátsó fék?

A nyikorgó hátsó fék utalhat súlyos műszaki problémára. A zaj megszüntetése és a potenciális hiba megjavítása érdekében vigye az autót mielőbb szervizbe.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan: Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11